Sabtu, 25 Januari 2014

Lemak Cili Api Kulat Sisir

Kalau balik kg, kami biasanya akan ke pasar atau ke pekan sehari Temerloh untuk mencari sayur2an kampung dan juga ulam2an. Kulat sisir adalah diantara kegemaran suami, dibuat masak lemak cili api atau pun digoreng. Untuk menyediakannya agak rumit sedikit kerana kena membuang satu persatu kotoran kulit kayu yg melekat pada pangkal kulat sisir tersebut.

Bahan-bahan:

1 mangkuk(pot) kulat sisir
1 biji bawang besar**
15 biji cili api**
Sejemput ikan bilis**
1/2 inci belacan**
**ditumbuk/dikisar
2 batang serai ~ diketuk
1 keping(kecil) asam keping/gelugur
1/2 sudu kecil sebuk kunyit
Santan secukupnya
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1. Bersihkan kulat sisir(buang sisa kulit kayu yg melekat pada pangkalnya). Basuh dan perahkan airnya, kemudian ditumbuk.
2. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk/kisar, kulat sisir, kunyit, serai, asam keping dan santan ke dalam periuk.
3. Gaul rata dan masak dengan menggunakkan api sederhana. Kacau/timbuk gulai sentiasa untuk menggelakkan pecah minyak.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kuah bergantung pada citarasa, tapi sedap kalau kuahnya agak pekat.


Kulat sisir yang telah dibersihkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar