Sabtu, 19 April 2014

Mee Rebus


Ada rakan di chat box meminta resepi mee rebus, kebetulan dah lama lak tak makan, jadi saya dgn segera membuatnya untuk berbuka puasa tempohari. Untuk pengetahuan rakan2, oleh kerana mee kuning agak sukar untuk didapati di sini, mee kuning tu pun buatan sendiri. Nantikan resepi "Mee Kuning Homemade" dalam posting akan datang..

Bahan-bahan kuah:

500gm daging ~ saya potong kiub besar, rebus dan dihiris nipis
500gm keledek/ubi kentang ~ potong dan direbus
2 biji tomato ~ rebus sebiji2 bersama daging
10 ulas bawang putih ~ dikisar
3 biji bawang besar ~ dikisar
1/2 inci halia ~ dikisar
100gm udang kering ~ dikisar
3 sudu makan cili kisar ~ kalau nak pedas tambah lagi
7-8 sudu makan cili sos ~ boleh dikurangkan mengikut citarasa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak utk menumis.
** Daging, kentang dan tomato, saya rebus sekali. Kemudian kentang dan tomato(buang kulit) tersebut dikisar.
** Daging pula dihiris nipis-nipis

Bahan-bahan lain/sampingan:

Mee kuning ~ celur sekejap dan toskan
Taugeh ~ celur sekejap dan toskan
Hirisan cili api/hijau dan merah
Hirisan daun bawang
Hirisan lemon/limau kasturi/limau nipis
Telur rebus ~ dibelah dua
Tauhu dan bawang goreng ~ saya tak letak sebab tak ada

Cara penyediaan:

Kuah:

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar (bwg2,halia&udg kering) hingga wangi.
2. Kemudian masukkan cili, cili sos dan masak hingga garing, gunakan api kecil.
3. Masukkan keledek, tomato yang telah dikisar serta lebihan air rebusan dan masak hingga pekat (tambah air jika perlu) .
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya (biasanya kuah mee rebus agak manis sedikit). Angkat dan hidangkan bersama mee kuning dan bahan2 lain semasa kuah masih panas.
**Saya tidak mencampurkan daging di dalam kuah.

Mee Rebus:

~ Ambil mee secukupnya dan isi dalam mangkuk, tuang kuah dan letak hirisan daging, taugeh bersama bahan2 yg lain.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar