Senin, 18 November 2013

Kuih Kole Kacang

Sepertimana kuih tepung gomak, kuih kole kacang ini bagi saya agak rumit juga untuk membuatnya. Terpaksa membuat tepung kacang hijau terlebih dahulu kerana di Abu Dhabi ini tidak pernah terjumpa oleh saya, pasaraya yang menjual tepung kacang hijau ini. Terlebih kuning(masak) ketika menggoreng kacang hijau menyebebkan tepungnya menjadi coklat dan hasil kuihnya menjadi sedikit gelap. Saya mencuba resepi dari my resepi..

Bahan-bahan:

1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
1 cawan tepung kacang hijau
1 cawan gula merah
2 sudu atau lebih gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
2 helai daun pandan
Sedikit garam.

Cara penyediaan:

Untuk tahi minyak:

1. Dengan menggunakan api yang sederhana, masak pati/santan pekat sehingga menjadi tahi minyak.
2. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyak yang ada didalam kuali tersebut.(kuali ini nanti akan digunakan utk memasak kuih)

Kuih kole kacang:

1. Masak gula merah, gula pasir dan daun pandan bersama air sehingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan tepung kacang hijau, santan, air gula merah dan garam ke dalam bekas yang sesuai dan kacau sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam kuali yang berisi lebihan minyak tadi. Masakkan adunan dengan menggunakan api yang sederhana. Hendaklah dikacau selalu supaya adunan/kuih tidak bergentel.
4. Masak kuih sehingga pekat. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam bekas atau loyang.
5. Bila kuih telah sejuk, taburkan tahi minyak dan barulah dipotong.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar